Welkom bij
Om toch een 15-17 SA aan te kunnen geven in de uitpas, wordt eerst gedoubleerd en dan 1 SA geboden. In de uitpas belooft dit dus geen 18-19 maar wel 15-17.
In deze situatie moet West dus wel springen om zijn sterke hand aan te geven. West heeft zelfs met 20 punten een puntje meer, maar Oost heeft een biedplicht en kan 0 punten hebben. 2 SA is dus meer dan genoeg.
Oost biedt zijn ruiten vierkaart. Die kleur is slechter dan de klaveren, maar die is door Noord geboden en valt dus af. Na 2 SA van West ziet Oost met zijn slechte ruiten 3 SA niet zo snel gemaakt en past.
Alternatief voor Oost is om met een klaveren dekking en 6 punten 1 SA te bieden. In dat geval weet West dat er voldoende punten zijn voor de manche en zal zonder meer 3 SA bieden.
Uitkomst: Tegen SA komen we met onze langste kleur uit: ♣ 2.
Speelplan: We tellen 1 schoppen, 3 harten, 2 ruiten en 1 klaveren slag. Kansen liggen in ruiten met de ruiten 3-2 en klaveren.
In dummy leggen we klein en Zuid bekent niet. Deze gooit een schoppen of harten af. De eerste slag is voor ♣ 7. Er is al een extra slag binnen. We kunnen ♣ 10 voor spelen en snijden op ♣ B. Wanneer Noord opstapt met ♣ H is onze ♣ V goed voor de negende slag. Er is echter een kans op een tiende slag, als Noord zelf de klaveren moet spelen. Dan wordt ♣ H onschadelijk gemaakt.
Gezien de opening van Noord (we gaan uit van minstens 12 punten), moet Noord wel de schoppen plaatjes hebben en kunnen we hem misschien ingooien. Na de slag gehaald te hebben met ♣ 7 spelen we ♥ HV (♥ A laten we liggen voor een eventuele oversteek naar de klaveren als die nodig is) en ♦ AH. Noord bekent 4 keer. Nu een derde ruiten, waarop Noord niet meer bekent en een klaveren weg doet.
Zuid heeft ♦ B, dus Noord heeft zo goed als zeker de schoppenplaatjes. Noord heeft een zeskaart klaveren en twee ruiten en ook twee harten. Hij heeft nog maar 3 resterende onbekende kaarten, waarvan zeer waarschijnlijk ♠ HV. Hij heeft dus een derde schoppen of harten.
Komt Zuid met harten terug, dan loopt deze naar de ♥ A van Oost. Je ziet Noord niet bekennen. Speel schoppen naar ♠ A en ga met schoppen van slag. Noord mag ♠ HV maken maar moet vervolgens van de klaveren afspelen, waardoor je nog twee klaveren slagen maakt. NZ hebben twee schoppen en een ruiten slag. De leider maakt 10 slagen.
Een schoppen vervolg vanuit Zuid in plaats van harten, duik je de eerste keer. Hierdoor komt Noord aan slag. Klaveren na wil je niet. Dat geeft een slag weg, dus Noord komt met schoppen terug. Deze neem je met de Aas en speelt de derde schoppen. Noord is opnieuw aan slag en kan alleen maar klaveren terugspelen. Wederom 10 slagen voor de leider.
Met de punten 20-20 en door het harten bod van Zuid vermoedt West een fit in de schoppen en durft nog wel zijn schoppen te noemen.
Noord herhaalt zijn ruiten en belooft daarmee eigenlijk een zeskaart. Het beste bod lijkt 1 SA, maar dat durft hij vanwege het doublet van Oost en zijn slechte klaveren niet aan.
Oost heeft een fit en laat dit horen en Zuid met drie ruiten mee met partner laat dat ook nog even weten.
Met ♦ A en ♥ H achter de harten bieder denkt West zich nog 3 ♠ te kunnen permitteren, wat door Noord van een kruisje wordt voorzien.
Uitkomst: Noord start met zijn singleton ♥ 6 in partners kleur om te proberen ook zijn lage schoppen te benutten.
Speelplan: De leider heeft 6 verliezers: 3 topslagen in schoppen en eentje in klaveren. Daarnaast nog 2 ruiten. Als de klaveren 3-3 zitten, kan op de vierde klaveren een ruiten weg, maar 5 verliezers zijn niet te vermijden.
De harten uitkomst loopt via ♥ 10 en ♥ B naar ♥ H. Het heeft geen zin om troef trekken uit te stellen, dus gelijk ♠ 3 na. Noord moet nu rust en kalmte bewaren. Hij wil natuurlijk zijn lage troeven maken door harten af te troeven en dus is de neiging om ♠ A te leggen. Dat kost een slag want onder de Aas valt ♠ V. Vervolgens moet hij partner zien te bereiken in de lage kleuren. Als hij dat probeert door een kleine ruiten te spelen in de hoop dat partner ♦ A heeft vanwege zijn steunbod, dan loopt deze slag naar ♦ 8 en is er nog een verliezer minder. De leider speelt weer troef, Noord neemt weer direct en probeert nu klaveren om partner te bereiken. Dat lukt en hij krijgt zijn harten aftroever. Zuid komt niet meer aan slag om Noord ook zijn vierde schoppen te laten benutten. Wat Noord ook naspeelt, de leider komt aan slag, haalt indien nodig de laatste troef en speelt de klaveren voor een 3-3 zitsel. Deze zitten ook zo en de tweede ruiten verliezer gaat weg op de vierde klaveren. NZ hebben drie troefslagen en ♣ A gemaakt en de leider maakt gedoubleerd contract.
Uit het biedverloop en het eigen bezit van Noord blijkt dat Zuid hooguit één schoppen heeft. Wie als Noord hoopt dat dit ♠ V is en de eerste slag laat lopen, krijgt het contract twee down. NZ maken ♠ AHV en een aftroever. En wanneer Noord op tijd ♦ H speelt om zijn ruiten te ontwikkelen, maken NZ naast ♣ A ook nog een ruitenslag.
Speelrooster_DLV_2024_2025