Welkom bij
Een “wild” biedverloop wordt hier geproduceerd door Jack. Laten we deze week eens kijken hoe Jack biedt.
Jack kent drie verschillende biedsituaties: – bieden volgens systeemkaart – systeemkaart schrijft een bod voor, maar Jack voert een “simulatie” uit. – Jack voert een “simulatie” uit om het “juiste” eindbod te bepalen.
Bieden volgens systeemkaart Een openingsbod, volgbiedingen, bijna alle bijbiedingen worden volgens systeemkaart geboden.
De Zuidhand heeft 11 punten en een 5-4 verdeling en kan volgens de regel van 20 (aantal punten plus de lengte van de twee langste kaarten – 11+5+4 – is 20 of meer) worden geopend.
Verborgen informatie is informatie die alleen Zuid heeft. Hoe hoger het getal bij Opening (één hoogte) hoe eerder Jack zal openen. Jack’s bod is 1♥
Openbare informatie is informatie die voortkomt uit biedingen. Aangezien Zuid nog moet openen is er nog niets bekend. Zodra Zuid geboden heeft zal bij de harten 5-13 komen te staan in plaats van 0-13.
1 SA in de uitpas speelt Jack niet als echte SA, maar van 11-16 punten. Het belooft ook maximaal maar 4 schoppen. Met een vijfkaart was er 1 ♠ gevolgd.
Als antwoord op 1SA in de uitpas beloven biedingen op 2 niveau tot maximaal 10 punten, biedingen op 3 niveau vanaf 11 punten. Partner belooft minimaal 2 ruiten en dus is er een ruiten fit. Voor beide doubletons telt Jack een fitpunt en komt zo op 12 punten uit.
Systeemkaart schrijft bod voor, maar Jack voert een “simulatie” uit In biedsituaties waar het bieden mogelijk dreigt uit te sterven, kan Jack tot een simulatie besluiten. Denk bijvoorbeeld aan een 1 ♥-3 ♥ biedverloop waar 3 ♥ een limiet antwoord is. Het 3 ♥ antwoord is een standaard bod volgens de systeemkaart. Partner kan hier echter op passen. Jack gaat simuleren om te kijken of 4 ♥ mogelijk is en of 3 ♥ mogelijk niet te hoog is. Hij zou zelfs kunnen besluiten om maar 2 ♥ te bieden.
In het geproduceerde biedverloop is hier geen sprake van.
Jack voert een “simulatie” uit om het “juiste” eindbod te bepalen Tegen de tijd dat een eindcontract bereikt lijkt te worden of in onduidelijke sitatuaties, gaat Jack altijd simuleren. Op basis van het resultaat van de simulatie biedt Jack wat hij denkt te kunnen maken of zoekt naar een bod op de systeemkaart. Is slem mogelijk dan zal hij bijvoorbeeld azen gaan vragen.
Vanaf 3 ♠ zijn alle biedingen gebaseerd op verwachte resultaten.
3 ♠ belooft 2-5 punten met een zeskaart. Simulatie wijst uit dat dit bod verantwoord is.
3 SA is uiteraard om te spelen. Verwachting is dat dit contract gemaakt wordt.
4 ♣ is wederom een verantwoord bod volgens de simulatie en lijkt vanuit Noord gezien een goede uitnemer te zijn. 4 ♣ belooft minimaal een vierkaart.
Oost is aan zet en simulatie wijst uit dat 4 ♣ gedoubleerd down spelen meer oplevert dan nog 5 ♦ te bieden.
Zuid weet zeker dat er een schoppen fit is. Een klaveren fit hoeft er niet te zijn. Zijn simulaties wijzen er daarom op dat een correctie naar 4 ♠ noodzakelijk is.
Uiteindelijk in de simulaties van Oost lijken de maak kansen op 4 ♠ vele malen groter dan 4 ♣ waardoor hij dit bod niet durft te doubleren en lijkt het erop dat toch zelf 5 ♦ spelen uiteindelijk een betere score oplevert dan 4 ♠ gedoubleerd tegen te spelen.
Hoe werkt nou zo’n simulatie De simulatie gaat uit van de hand van de speler die aan de beurt is. Deze heeft 13 kaarten en er zijn dus 39 kaarten over.
Deze 39 kaarten worden willekeurig verdeeld over de andere drie spelers. Vervolgens wordt gekeken of de verdeling overeenkomt met de bieding. Zo nee, dan wordt de verdeling weggegooid en wordt er opnieuw gedeeld. Klopt de verdeling wel met de bieding dan wordt gekeken hoeveel slagen er met open kaarten gehaald kunnen worden en wat de score dan is. Dit wordt tig maal gedaan en de scores die behaald worden, worden gemiddeld. Op basis van de gemiddelde score wordt dan bepaald wat het beste bod is.
Als voorbeeld de Noord hand, wanneer hij aan de beurt is na 3 ♦. De overige 39 kaarten worden verdeeld. De Zuid hand moet 5 harten bevatten met openingskracht , de West hand 5 ruiten met voldoende punten (eventueel met fitpunten) en de Oost hand moet 11-15 punten bevatten zonder vijfkaart schoppen.
Handen die niet voldoen worden weggegooid en handen die wel voldoen worden geanalyseerd. Stel dat op de eerste gegeneerde hand 3 SA door OW gemaakt wordt, dan levert dat 600 punten op. Op de tweede geschudde hand gaat 3 SA in OW eentje down voor -100. Dan is de gemiddelde score voor OW op deze twee spellen 250 punten en voor NZ -250. In dezelfde verdelingen gaan NZ eentje gedubbeld down in 3 ♠ voor -100 in spel 1 en halen NZ 3 ♠ in het tweede spel voor 140. NZ scoren nu gemiddeld 20 punten. Dat is een stuk beter dan wanneer OW 3 SA spelen.
Na een pas gaan OW dus waarschijnlijk 3 SA bieden. Na 3 ♠ is de vraag of OW misschien nog wel iets ondernemen. Daarnaast zegt de systeemkaart dat 3 ♠ een zeskaart belooft en 2-5 punten, waaraan de Noord hand voldoet. Reden genoeg dus voor Noord om er met 3 ♠ in te komen.
Uiteraard worden er meer dan 2 spellen op deze manier bekeken. Gemiddeld doet Jack er ongeveer 100 om tot een conclusie te komen.
Aangezien de 39 overgebleven kaarten willekeurig verdeeld worden, is het berekende “beste” bod een moment opname.
Dat is te zien, wanneer we twee maal een analyse opstarten over maar liefst 1000 spellen op het moment dat Noord moet gaan bieden na 3 SA. In het ene geval is de gemiddelde score voor 4 ♠ het beste ten opzichte van 4 ♣. In het andere geval komt 4 ♣ als beste naar boven.
Geprobeerd zal worden om iedere week een spel te bespreken. Het gaat hier niet om "speciale"...
Spel 7 Deler Zuid Kwetsb. Allen ♠ V B 6 2 ♥ V 10 5 2 ♦ H ♣ A B 8 5 ...