Skip to the main content

Dinsdag 5 december

Spel 15
Deler Zuid
Kwetsb. NZ
A 9 5
H 10 6
H 5 4
H V 7 6
V 8 2
A V 7 4 3
A V B 6
5
N
W O
Z
H 7 3
B 8 5
9 8 3 2
8 4 2
B 10 6 4
9 2
10 7
A B 10 9 3

West Noord Oost Zuid
pas
1  1 SA pas pas
2  pas 2  X
pas 2 SA pas pas
pas
Biedverloop: 15 punten, maar geen SA verdeling, dus West opent de bieding met 1 . Met 15 punten, een SA verdeling en dekking in harten volgt Noord met 1 SA.

Oost en Zuid hebben niks te melden. Wanneer West nu biedt, moet hij wel aardig wat punten hebben met een partner die past. Volgens de theorie moeten dat minstens 16 punten zijn. Maar met alle plaatjes mooi geplaatst besluit Jack een puntje te liegen en biedt 2 .

Een 4-4 fit speelt over het algemeen beter dan een 5-3 fit. Op de 2 lengteslagen kunnen immers verliezers weg. Maar een harten contract betaalt beter dan ruiten en Oost geeft daarom voorkeur voor harten.

Zuid weet dat NZ samen 21-23 punten hebben en besluit om de deelscore te bevechten. Zijn dubbel belooft exact een vierkaart schoppen (hij heeft immers geen Jacoby geboden) en 4 of 5 klaveren (hij heeft geen transfer voor de lage kleuren gegeven en heeft dus geen zeskaart). Met ook een ruiten opvang prefereert Jack 2 SA en dat wordt het eindcontract.

Jack heeft een hulpfunctie “Professor Jack”. Deze kijkt continu over je schouder mee en geeft commentaar, als je iets biedt of speelt wat hijzelf niet zou doen. In plaats van 2 SA als eindbod zou ik persoonlijk 3  geboden hebben, want daar heb je de fit in. Forceer ik dit bod in Jack, dan wordt als commentaar gegeven dat Jack voorkeur heeft voor 2 SA, maar 3  ook als serieuze optie ziet.

Uitkomst: In SA start je met je langste kleur. Dat zou hier dan  9 zijn, top van niks. Maar we weten uit het biedverloop dat partner West 5 harten heeft en 4 ruiten. We starten daarom met onze lange kleur  5.

Ik zie tegenwoordig steeds meer dat er wordt uitgekomen met de hoogste van partner kleur. Maar voor goed tegenspel moet je partner jouw hand kunnen lezen. Het kan heel belangrijk zijn om te weten wie  10 heeft. Blijf daarom de afspraken voor uitkomsten volgen, ook in partners kleur. Een uitkomst van  B belooft normaal gesproken ook  10 en die heb je niet. Daarom gewoon kleintje plaatje.

Speelplan: Na de uitkomst tel je 7 slagen:  A, 5 klaveren en  H is door de uitkomst ook een zekere slag. De achtste slag kan komen uit een dubbele snit in schoppen of  H als de  A goed zit. Vanuit de leider beredeneerd heeft West minstens 16 punten beloofd en blijven er voor Oost maximaal 3 punten over. Oost kan  A daarom niet hebben.

De uitkomst is voor  A van West die harten doorspeelt. De leider duikt een keer om de harten communicatie tussen OW te verbreken. Oost haalt  B en speelt een derde ronde harten voor de  H van de leider, waarbij in dummy een ruiten weggaat. Nu 5 keer klaveren om te zien wat OW weg gooien. Op de vijfde klaveren gaat in Noord een ruiten weg.

A 9 5
H 5
V
V
A V B
N
W O
Z
H 7 3
9 8
B 10 6 4
10
Oost moet naast drie klaveren twee andere kaarten wegdoen. Oost moet minstens  Hx bewaren en doet daarom maar 2 ruiten weg.

West heeft het lastiger, want die moet maar liefst 4 kaarten wegdoen. Hij heeft 2 vrije harten, wil het liefst niet  AV en eventeel  B niet wegdoen, voor het geval de leider ruiten uit zijn hand moet spelen in de vork van West, maar zit ook nog met  V derde.
Oost heeft alleen  B laten zien, heeft geen klaveren punten en  H zal bij Noord zitten vanwege de 2 SA bieding. Als Oost punten heeft, dan is dat in schoppen. West kiest er voor om  V kaal te zetten en een ruiten en harten weg te gooien. De hand links is over.

West heeft bij het bieden een 5-4 in de rode kleuren getoond en heeft een klaveren en 2 schoppen weggedaan. West heeft dus of 1 schoppen over, of 0 schoppen en dan heeft West een 5-5 in de rode kleuren gehad.

De leider speelt een kleine schoppen. Als West niet bekent, dan neemt hij de dubbele snit door  9 te leggen. Oost mag dan een schoppen plaatje halen, maar als hij schoppen terug speelt, zijn er nog 3 schoppen slagen voor West. Speelt hij ruiten terug, dan wordt  H een slag.

Als West wel bekent, gebeurt hetzelfde als West een kleine schoppen over heeft. Een dubbele snit en Oost heeft hetzelfde probleem. Schoppen terug geeft schoppen slagen weg, ruiten terug geeft  H als slag.

In dit geval bekent West met  V. Neem de  A en speel schoppen terug. We weten zeker dat Oost aan slag komt en ook nu of schoppen of ruiten moet brengen.

Andere artikelen
Spel van de week

Spel van de week

Geprobeerd zal worden om iedere week een spel te bespreken. Of van de maandag, of van de dinsdag....

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 2 april

Dinsdag 2 april

Spel 21 Deler Noord Kwetsb. NZ ♠ 10 9 4 ♥ B 6 5 ♦ V 7 ♣ A H V 9 7 ...

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 26 maart

Dinsdag 26 maart

Spel 12 Deler West Kwetsb. NZ ♠ A V ♥ 8 7 5 ♦ 10 8 5 ♣ H V B 9 2 ...

16/04/2024 - Mark Smits