Skip to the main content

Maandag 16 oktober

Spel 5
Deler Noord
Kwetsb. NZ
8 2
V 10 8 5
8
A H V 10 9 6
A B 7 4
3
A H 9 7
B 7 4 3
N
W O
Z
V 9 6 5
A H 2
10 6 4 3 2
8
H 10 3
B 9 7 6 4
V B 5
5 2

West Noord Oost Zuid
1  pas 1 
X 2  2  3 
3  pas 4  pas
pas pas

Bieding: De Noordhand is een erg mooie hand met alle plaatjes in de lange kleuren en een mooie dichte zeskaart klaveren. Zelfs voor wie geen fan is van de regel van 20 is deze 11 punter zeker een opening waard.

Na 1  van Zuid kan West met een doublet zijn twee vierkaarten in de ongeboden kleuren tonen.

Noord komt, zelfs met 3 punten extra vanwege de doubleton en singleton, maar tot 14 punten en steunt daarom partners kleur op 2 niveau (12-14 punten).

Het kan bijna niet anders dan dat er een schoppenfit is voor OW, maar theoretisch kan West nog steeds sterk zijn met een eigen kleur. Want ook dan begint West met een doublet. En in dat geval is een vierkaart schoppen bij West geen garantie. Oost is daarom terughoudend en telt nog geen fitpunten. Je speelt liever een hoge kleur dan een lage kleur en daarom biedt Oost zijn vierkaart schoppen in plaats van zijn vijfkaart ruiten. Door het bod van Noord is de biedplicht van Oost opgeheven. Door toch te bieden geeft hij aan over toch wel wat punten te beschikken.

Zuid is niet geheel onbemiddeld en met een vijfkaart harten hebben NZ negen troeven. Volgens “The Law” biedt Zuid daarom 3 . Hij denkt dat te kunnen halen. Omdat we in een biedgevecht zitten is dit bod op 3-niveau dus geen limietbod.

Een schoppenfit, twee extra punten voor de singleton en een partner die vrijwillig over 2  biedt en dus ook punten moet hebben. Meer dan voldoende voor een 3  bod bij West.

Noord heeft een minimum en niks over en past. Nu dat West overwaarde getoond heeft en een fit, telt Oost nu ook 2 fitpunten voor de singleton en gezien het gezamenlijke puntentotaal moet de manche kansen hebben.

Uitkomst: Geen hoogste van een serie ( V) wat meestal de voorkeur heeft, maar in partners kleur. We kunnen passief starten met  4 (kleintje plaatje) of agressief met  5 (hoogste van een doubleton). Mijn voorkeur heeft het laatste.

Speelplan: De Oosthand kent 4 verliezers, eentje in elke kleur. Klaveren is een vaste verliezer. De schoppen levert 1 verliezer op, tenzij het zitsel extreem gelukkig zit. Daar komen we zo nog op. Als de troeven keurig 3-2 verdeeld zitten, kunnen we de derde harten troeven en met de ruiten 2-2 gaan we ook nog eens geen ruiten verliezen. Met een heel gunstig zitsel komen er dan vanaf met maar 1 verliezer. Alle kansen dus.

Op  5 legt de leider  3 (tweede hand laag) en Noord haalt de slag goedkoop met  9 en ziet bij Oost de  8 vallen. De enige klaveren die Noord nu nog mist is  2. Oost kan natuurlijk van  82 de 8 gegooid hebben om Noord te misleiden en zo geen aftroever in Zuid te krijgen. Noord speelt daarom het beste gewoon  A terug. Als Oost troeft, is dat niet heel erg, want Noord kan zien dat de schoppen bij NZ op zijn gunstigst 2-3 zitten met 4-4 bij de buren en die vierde troef van Oost dan toch wel voor een aftroever gebruikt zal worden.

8
V 10 8
8
H V 10 6
A 7 4
A H 9 7
B 7
N
W O
Z
V 9
H 2
10 6 4 3 2
H 10
B 9 7 6
V B 5

Oost troeft de klaveren inderdaad af en speelt een kleine schoppen via de 3 voor de B van West. Deze houdt. Nu een kleine harten naar de aas. In de diagram de kaarten die nu over zijn.

Hoe zouden we er nu af komen zonder schoppenverliezer? Als  8 en  10 omgedraaid zouden zitten. Oost speelt  V voor. Als Zuid niet dekt, dan wordt in West klein gelegd en maakt Oost  V en  A. Zuid moet dus de heer leggen en bij West komt  A. Als Noord nu  10 zou hebben en Zuid  8, valt de 10 en is de  9 van Oost goed. Het zitsel is helaas anders. Bij Noord valt  8 en Zuid heeft de hoogste troef over. Deze laatste troef laten we zitten.

Speel  AH in de hoop dat de ruiten 2-2 zitten en de rest van de ruiten goed zijn. Ook hier is het zitsel anders. Op de tweede ruiten bekent Noord niet meer. Speel nu een kleine klaveren en troef in Oost. Dan is dit over in de handen, Zuid moet nog bijspelen:

V 10 8
H V
7 4
9 7
B
N
W O
Z
H 2
10 6 4
10
B 9 7 6
V

Zuid kan overtroeven met  10,  V meenemen, maar moet dan harten spelen. Gooi  B weg in West en Oost maakt  H. OW maken de laatste ruiten en de laatste twee schoppen.

Niet overtroeven kan ook of wel overtroeven maar dan eerst harten spelen in plaats van  V. Het maakt allemaal niet uit. Het is een wisseling van slagen.

NZ maken  A,  10 en  V. 4 schoppen is gemaakt.

Merk op dat 11 slagen mogelijk zijn voor OW door een dubbele snit op ruiten te nemen in een vroeg stadium. Oost moet namelijk 2 keer aan slag kunnen komen om de snit een tweede maal te herhalen in het geval Zuid de eerste keer de  B inlegt. En Oost komt alleen een tweede keer in de hand met  H wanneer NZ harten inspelen. Het is dus belangrijk die  H zolang mogelijk te bewaren.

Andere artikelen
Spel van de week

Spel van de week

Geprobeerd zal worden om iedere week een spel te bespreken. Of van de maandag, of van de dinsdag....

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 2 april

Dinsdag 2 april

Spel 21 Deler Noord Kwetsb. NZ ♠ 10 9 4 ♥ B 6 5 ♦ V 7 ♣ A H V 9 7 ...

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 26 maart

Dinsdag 26 maart

Spel 12 Deler West Kwetsb. NZ ♠ A V ♥ 8 7 5 ♦ 10 8 5 ♣ H V B 9 2 ...

16/04/2024 - Mark Smits