Skip to the main content

Maandag 5 februari

Spel 22
Deler Oost
Kwetsb. OW
V 9 6 2
B 4
A 9 3
A H 7 3
5 4
10 7 6 2
10 8 6
8 6 5 4
N
W O
Z
A B 7
H 9 5
H V 7
V 10 9 2
H 10 8 3
A V 8 3
B 5 4 2
B

West Noord Oost Zuid
1 SA pas
pas pas
Biedverloop: Een SA verdeling met 15 punten. Dus wat anders dan 1 SA bij Oost.

Wie geen (Multi) Landy, DONT of Multi Defense speelt heeft geen lengte om in NZ te kunnen volgen.

Bij de genoemde conventies is het meest gangbaar om deze te spelen met een 5-4 verdeling. Ook hieraan voldoen de NZ handen niet.

Jack speelt Landy voor de hoge kleuren, maar bij gebrek aan een 5-4 verdeling past Jack dan ook.

In de A-lijn worden deze conventies veelal met een 4-4 gespeeld zo blijkt uit de frequentiestaat. Slechts 1 keer wordt 1 SA gespeeld. De overige contracten zijn ruiten bij NZ (1 keer) of schoppen bij NZ (4 keer).

Bij (Multi) Landy wordt 2  geboden in Zuid, wat beide hoge kleuren belooft, waarna Noord met 2  voorkeur aangeeft.

In DONT wordt gevolgd met 2  in Zuid. Dit belooft een vierkaart ruiten en een vierkaart in een hogere kleur. Noord kan dan het beste passen op 2 , want als Zuid een vierkaart harten heeft en geen vierkaart schoppen, kom je mogelijk in een slechtere fit dan 4-3 terecht.

In Multi Defense is het bod 2 . Dit belooft of lengte ruiten of beide hoge kleuren. Noord biedt verplicht 2  en Zuid biedt dan 2  voor de hoge kleuren, waarna Noord met 2  voor die kleur kiest.

Met een SA opening bij de tegenstanders is het zelden een manche, dus zullen NZ in principe op 2 niveau blijven hangen.

Uitkomst: Tegen SA starten we normaal gesproken met de langste kleur. Daarvan hebben we er drie. Alternatief is  B. Waar wij kort in zijn, zal partner lang in zijn. Maar met een maximale pas in West met 7 punten heeft partner Noord er hooguit 7. We kiezen daarom toch een eigen kleur.

Met  A als zekere aankomer en  V als mogelijke aankomer, kunnen we beter een andere kleur ontwikkelen, Met  H10 is er in schoppen eerder iets te ontwikkelen dan met  B, dus mijn voorkeur is een start met  3. Jack kiest echter voor  2.

Speelplan: Vaste slagen. Door de ruiten uitkomst in ieder geval eentje en  A. Een hoop werk aan de winkel.

Noord neemt de uitkomst met  A en switch naar zijn eigen klaveren kleur. Ik heb geleerd en daar houd ik nog steeds aan vast: In SA is een serie pas een serie met 3 kaarten. Mijn vervolg zou dan ook  3 zijn. Maar Jack vindt dat met AH aan top gewoon de Aas gespeeld moet worden. Dus  A, waaronder  B van Zuid valt. Slecht nieuws, dus Noord switcht naar zijn andere vierkaart:  2. Met  7 krijgen NZ de slag wel erg goedkoop, dus de leider speelt  B in plaats van  7, die voor  H van Zuid is.  3 terug via  V voor  A van Oost. Deze heeft inmiddels 3 vaste slagen in plaats van 2 ( A,  HV) en kan er nog twee in klaveren ontwikkelen door  H te verdrijven met  10 (Zuid doet een harten weg).

NZ signaleren alleen bij uitkomst en Noord weet daarom niet dat hij harten moet vervolgen. Noord aan slag met  H gaat terug naar de ruiten van partner nu dat de schoppen ontwikkeld lijken te zijn en speelt  9 voor de  H van Oost.

9 6
B 4
3
7 3
10 7 6 2
8
8 6
N
W O
Z
7
H 9 5
V
V 2
10 8
A V 3
B 5
Oost speelt twee keer klaveren en Zuid moet weggooien. Jack wil de schoppen bewaren en wil ook  B5 bewaren voor het geval Oost nog  Vx heeft en gooit twee harten af.

Oost gaat nu met  5 van slag af. NZ maken  A en twee schoppen en en Oost maakt de laatste twee slagen met  H en  V.

Niet het meest goede tegenspel van Jack NZ. Jack Noord krijgt de kans om harten in te spelen en Zuid besluit om zijn harten vork op te geven.

Jack Oost komt er goed vanaf met 1 down. Dit hadden er zo maar 1 of 2 meer kunnen zijn.

Voor de NZ spelers die in een schoppen contract zitten, moet het maken van 10 slagen niet zo moeilijk zijn. Met 25 punten samen en een 1 SA opening bij Oost zitten daar dus alle punten.  B en  H worden gevonden en na de opgelegde  H uitkomst, wordt ook  B een slag. Doordat de ruiten 3-3 vallen zijn er 11 slagen voor het oprapen.

 H is voor  A en nu  9 voor die Oost in eerste instantie duikt. Kleine schoppen na voor de A van Oost die een derde keer schoppen speelt en zo twee troeven van NZ onschadelijk maakt. Noord of Zuid is aan slag.  AH waarbij op de tweede klaveren een harten weg gaat. Harten naar de V,  A en harten getroefd.

Nu ruiten naar de B. Wanneer Oost opstapt met  V maakt Noord nog twee ruiten en een troefslag. Stapt Oost niet op, dan in Zuid  B leggen en ruiten terug. Zuid maakt dan troef en de laatste ruiten.

De vierde ruiten wordt gemaakt doordat de ruiten 3-3 zitten. De overslag is geboren. Zitten de ruiten 4-2 zijn er altijd 10 slagen.

Andere artikelen
Spel van de week

Spel van de week

Geprobeerd zal worden om iedere week een spel te bespreken. Of van de maandag, of van de dinsdag....

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 2 april

Dinsdag 2 april

Spel 21 Deler Noord Kwetsb. NZ ♠ 10 9 4 ♥ B 6 5 ♦ V 7 ♣ A H V 9 7 ...

17/04/2024 - Mark Smits
Dinsdag 26 maart

Dinsdag 26 maart

Spel 12 Deler West Kwetsb. NZ ♠ A V ♥ 8 7 5 ♦ 10 8 5 ♣ H V B 9 2 ...

16/04/2024 - Mark Smits